18/2/10

Πολεμώντας τους Νεκρούς

Τέσσερα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους ερεθίσματα έγιναν αφορμή για σκόρπιες σκέψεις.

1. Σε μια παλιά δήλωσή του που πρόσφατα διάβασα, ο Αζίζ Νεσίν υποστήριξε ότι Ελλάδα και Τουρκία θα έπρεπε από καιρό να έχουν σταματήσει τον εξοπλιστικό ανταγωνισμό και να έχουν επενδύσει σε πολιτισμό και παιδεία. Ο Νεσίν ευχήθηκε αυτή η διαδικασία να προκύψει μέσα από συζήτηση και συνεργασία των δύο χωρών.
Αναρωτιέμαι: Ποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι οι σκέψεις του Νεσίν είναι παράλογες; Και ποιος μπορεί, εντελώς αυθαίρετα, να τις εντάξει στη σφαίρα του φανταστικού;

2. Ένα από τα πρώτα μέτρα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (η «προσφυγή» στο οποίο εσχάτως επικρεμάται ως Δαμόκλειος σπάθη) είναι η δραστική περικοπή δαπανών στους λεγόμενους «αντιπαραγωγικούς τομείς» της Οικονομίας, ήτοι Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.
Αναρωτιέμαι: πόσο «παραγωγικός» άραγε είναι ο τομέας των εξοπλισμών;

3. Διαβάζω στα «ΝΕΑ» της 18/2/2010:
«Η 7χρονη βασίλισσα δεν άντεξε. Φορώντας το στέμμα της, επικεφαλής της σχολής της στην παρέλαση του καρναβαλιού στο Ρίο, ξέσπασε σε λυγμούς.
Η Τζούλια Λίρα είναι η μικρότερη βασίλισσα του Ρίο. Κράτησε «το τιμόνι» της σχολής της στην μεγάλη παρέλαση στο Σαμπαδρόμιο, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συμμετοχή της.
Ο πατέρας της, Μάρκο, πρόεδρος της σχολής Βιραντούρο-μιας από τις πιο γνωστές-ήταν εκείνος που την παρουσίασε στο πλήθος. Δέκα λεπτά αργότερα η μικρή βρέθηκε στο επίκεντρο της ασφυκτικής προσοχής πολλών φωτογράφων και δημοσιογράφων. Δεν άντεξε λοιπόν κι έβαλε τα κλάματα. «Έκλαψε επειδή είδε πάρα πολλούς ανθρώπους γύρω της», είπε αργότερα ο πατέρας της. Ύστερα από λίγο, αφού συνήλθε, η μικρή επέστρεψε στη θέση της.
Ο ρόλος της όμως, έγινε αντικείμενο έντονων συζητήσεων στην πατρίδα της, αλλά και εκτός συνόρων, για το ρόλο των παιδιών σε ένα γεγονός-θέαμα, που έχει και σεξουαλική διάσταση. Δικαστής στη Βραζιλία αποφάνθηκε ότι η μικρή μπορεί να παρελάσει ως βασίλισσα. Οργάνωση που μάχεται για τα δικαιώματα παιδιών αντέδρασε έντονα, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι ρόλος αυτός για ένα παιδί.»
Αναρωτιέμαι: Τι είναι αυτό που οδηγεί έναν πατέρα να ασελγήσει στην ψυχή του παιδιού του, σε μια μαξιμαλιστική εορταστική εκδήλωση, κάτω από την οποία κρύβονται με υπέροχο τρόπο δυσθεώρητα ποσοστά φτώχειας, ανεργίας, ανέχειας;

4. Ανακάλυψα εντελώς τυχαία ένα βιντεάκι στο διαδίκτυο με μια χορωδία κωφαλάλων (το ξαναγράφω: χορωδία κωφαλάλων) που τραγουδάει το περίφημο Imagine. Αναζητήστε το, δε θα μετανοιώσετε. Η ευχαρίστηση που αναδίδουν οι τραγουδιστές, μολονότι δεν ακούν, πλημμυρίζει την εικόνα. (Ίσως ακούν όμως με την ψυχή τους;)
Αναρωτιέμαι: Πόσο πραγματικά ευτυχισμένος μπορεί να είναι ο άνθρωπος που δεν συνδιαλέγεται με την Τέχνη;

Και ξαφνικά, νοιώθω ότι τα παραπάνω κάπου δένουν μεταξύ τους. Ποιος στερεί από τους ανθρώπους τον Πολιτισμό και την Παιδεία, φυσικά γιατί ωφελείται σε τρομακτικό βαθμό; Ποιος διχάζει τους Λαούς (με όπλο και την στέρηση Παιδείας), προφανώς διότι ωφελείται σε τρομακτικό βαθμό; Ποιος καταφέρνει να κρύψει τα μεγάλα ελλείμματα Ποιότητας Ζωής των ανθρώπων στήνοντας ανθρωποφάγα υπερθεάματα, που (να το πω;) βεβαίως στερούνται Παιδείας και Πολιτισμού;
Πολλοί προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας στερήσουν το καταφύγιο της Τέχνης. Αλλά οι αποφασισμένοι, όσοι δηλαδή έχουμε ήδη νοιώσει τις ευεργετικές τις επιδράσεις στην ψυχή μας, οφείλουμε να μην τους αφήσουμε. Οφείλουμε δε ακόμα περισσότερο να φέρουμε κι άλλους κοντά μας.
Γιατί αυτός είναι ένας πόλεμος που πρέπει να δοθεί. Ενάντια στους πνευματικά Νεκρούς.

Και είναι ένας πόλεμος που πρέπει και να κερδηθεί.

7 σχόλια:

Margo είπε...

pΠάντα πίστευα ότι η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Όταν έκανα ιστορία της τέχνης είδα ότι στην ίδια ουτοπία πίστευαν και όλοι εκείνοι οι μεγάλοι ζωγράφοι, λογοτέχνες, μουσικοί του 19ου αιώνα και μάλιστα ζούσαν ανάλογα. Με τα μανιφέστα επικύρωναν όλο αυτό, μα το μόνο που έμεινε είναι η ιστορία και τα έργα τους.. ο κόσμος δεν άλλαξε.. σήμερα είναι χειρότερος από ποτέ!
Τόσα χρήματα και χρόνος σπαταλιέται για παραγωγή πνευματικών σκουπιδιών. Ποιος αντιδρά;
Ακόμη συχνά αναρωτιέμαι.. η τέχνη συμβαδίζει πάντα με την ανθρωπιά; Πιστεύω πως όχι.
Μας θέλουν πνευματικά νεκρούς.. αντιστεκόμαστε, προσπαθούμε να διασώσουμε την ομορφιά.. μα δεν φτάνει.
Καλό βράδυ Φρανκ..

Πανέμορφη μουσική!

flamencologio είπε...

Δεν συμφωνώ ότι σήμερα ο κόσμος είναι χειρότερος από ποτέ: αντιθέτως θεωρώ ότι είναι καλύτερος από ποτέ. Πάντα ξοδεύονταν χρόνος και χρήμα για παραγωγή κουλτουροσκουπιδιών.Αναρωτιέμαι γιατί σήμερα ειδικά μάς θέλουν πνευματικά νεκρούς, ενώ κατά τη γνώμη σου ΜΑΡΓΚΟ δεν συνέβαινε αυτό στην αρχαιότητα ή στο Μεσαίωνα ή στην αποικιοκρατική εποχή!

Margo είπε...

Η τηλεόραση είναι μεγάλο όπλο και είναι μέσα σε κάθε σπίτι, πολύ εύκολα μπορούν πια να κατευθύνουν τον κόσμο.
Μακάρι να είναι όπως το λες, εγώ είμαι απογοητευμένη από όσα βλέπω και νιώθω περισσότερο γύρω μου. Αδιαφορία, συμφέροντα, απάτες, εκμετάλλευση ανθρώπων, χωρών, καταστροφή σε ότι έχει απομείνει στη φύση.. να φάει ο ένας τον άλλον όχι να τον ξεπεράσει, να τον φάει να μην του αφήσει τίποτα και δεν μιλώ μόνο για τα υλικά πράγματα.
Σήμερα η τεχνολογία κάνει το κακό να είναι πιο αποτελεσματικό. Εύχομαι να είμαι λάθος..
Καλή σου μέρα flamencologio!

flamencologio είπε...

Nα αισιοδοξείς αγαπητή μου. Δεν βλέπεις που υπάρχουν άνθρωποι όπως η Λερναία μας; και μόνο αυτό αρκεί!!!

Franky είπε...

Μην κάνετε τα κεφαλάκια της Λερναίας Ύδρας να κοκκινίζουν, παρακαλώ.....

flamencologio είπε...

Αμάν βρε Λερναία μου με τα κεφαλάκια που χορεύουν τανγκό! Τι θα σε κάνουμε; Και τώρα τελευταία αυξάνεσθε και πληθύνεσθε κιολας! ¨Εμαθα ότι θαρθεί την Πέμπτη και η χρυσουλινα μου με την κοιλιά στο στόμα! Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά ναρθώ . Στείλτε φωτός από το πάρτυ

Unknown είπε...

Αγαπητό flamengologio,

Να ΄ξερες πόσα έχω κάνει με την κοιλιά στο στόμα... (μην πάει ο νους σου στο πονηρό). Θα χαρώ να σε δω στον "πυρήνα". δεν πρέπει να το χάσεις. Θα έχει και show χορού.

Φιλιά